Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑ.
ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ:

+357 99 66 00 41

Κτιζουμε Το Μελλον Μας

Φίλες και φίλοι της επαρχίας Αμμοχώστου.


Τα πιο κατω θέματα μας αφορούν. Κάποια είναι κρίσιμα, όπως η απομάκρυνση των νέων απο την επαρχία Αμμοχώστου, κάποια θα έχουν μόνιμο θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας εάν τα προβλέψουμε από τώρα. Μία απλή ανάγνωση των θεμάτων πείθει τον καθένα ότι στην επαρχία και στην πόλη της Αμμοχώστου υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει.


Ζητώ απο εσάς να τοποθετηθείτε. Σκοπός μας, οι προκλήσεις να μετατραπούν σε ευκαιρίες. Σε αυτή τη σελίδα ενθαρρύνεται η ψηφοφορία (δεν μαζεύουμε ονόματα). Μόνον με την συμμετοχή σας γίνεται δυνατή η μέτρηση της δυναμικής του κάθε θέματος. Έχουμε ήδη αργήσει. Πέραν της πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να παλέψουμε. Την επομένη των εκλογών, όποιος και να είναι ο Δήμαρχος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ίδια θέματα θα οφείλουν να αντιμετωπίσουν.


Η φωνή σας μετρά. Εύχομαι η ιστοσελίδα αυτή να είναι η αρχή της συνεργασίας μεταξύ ενός πιό επικοινωνιακού Δήμου και των Δημοτών και κατοίκων της επαρχίας Αμμοχώστου.


Σας ευχαριστώ.Topics
Τι ηλικίας είστε;

Προσέλκυση των Νεων

Η απομάκρυνση των νέων από την Αμμόχωστο είναι γεγονός και αποτελεί φυσικό επακόλουθο μιας ζωής κτισμένης σε άλλες πόλεις. Κοιτάζοντας προς την Αμμόχωστο, ο νέος σήμερα δεν βλέπει πολλές ευκαιρίες, ούτε και ιδιαίτερο ρόλο για τον ίδιο.


Οφείλουμε να διαμορφώσουμε συγκεκριμένη πολιτική για το θέμα αυτό. Η εργασία που πρέπει να γίνει οφείλει να εχει ως βάση την επιστημονική μελέτη και την έρευνα για να αποδώσει.


Ευχαριστώ: Τζίνα Μυλωνά.

Συμφωνείτε οτι πρέπει να θεσπιστεί άμεσα στρατηγική για την προσέλκυση των νέων μας στην πόλη τους;

Διασφάλιση Υδροφορέα Αμμοχωστου

Η υπεράντληση του Υδροφορέα Κοκκινοχωρίων, που επεκτείνεται στην Αμμόχωστο, δημιούργησε ήδη σοβαρό πρόβλημα. Η εισροή θαλάσσιου νερού έχει επεκταθεί με τα χρόνια, και επιπλέον η Αμμόχωστος με τις δεκάδες χιλιάδες πληθυσμού σύντομα προς αποκατάσταση, έχει δεχθεί ζημιά.


Οφειλουμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε επιπεδο Δημαρχων, συμπεριλαμβανομενων και των δυο συνταγματικά κατοχυρωμένων Δήμων της Αμμοχώστου (ως Λευκωσία).


Θεωρείτε οτι ο Δήμος Αμμοχώστου πρέπει να εχει σημαντικό ρόλο, και ως συνταγματικά κατοχυρωμένος να διαμεσολαβεί με τον ΤΚ Δήμαρχο, για την προστασία του κοινού μας υδροφορέα;

Ανοικοδομηση και Επανεγκατασταση

Μέχρι να επανεγκατασταθούμε, η ανοικοδόμηση της Πόλης που θα μας επιστραφεί υπολογίζεται να διαρκέσει πέντε ή περισσότερα χρόνια. Οι επίσημες ενέργειες που γίνονται δεν αρκούν στον Αμμοχωστιανό, ο οποίος παραμένει συχνά απληροφόρητος και αμέτοχος, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει ενεργά όποτε του δοθεί η ευκαιρία.


Οφείλουμε να μελετήσουμε το ενδεχόμενο ίδρυσης Φορέα εντός του Δήμου, ο οποίος να έχει την ουσιαστική ευθύνη έναντι των Δημοτών και να συνεργάζεται με τις Αρμόδιες Αρχές.

Η διαδικασία της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου πρεπει να ελέγχεται απο τον Δήμο Αμμοχώστου η οχι;

Αμμοχωστος η Βαρωσια;

Η περιφραγμένη περιοχή και ολόκληρη η θαλασσοφίλητη Αμμόχωστος, είναι σπαρμένη με τις μνήμες και τα όνειρα όλων των ανθρώπων που την κατοίκησαν και θα την κατοικήσουν. Σχεδιάζουμε και ενεργούμε και εκτός της περιφραγμένης για όλους, με κοινή δράση με τους ΤΚ, ή σχεδιάζουμε μόνο το κομμάτι που θα μας δοθεί υπό ΕΚ διοίκηση, αφήνοντας τους συμπολίτες μας να ζουν σε μία άλλη πόλη για την οποία αδιαφορούμε;


Οφείλουμε να σχεδιάσουμε όλη την πόλη, αναβαθμίζοντας την μή περιφραγμένη πόλη, μαζί με τους Τουρκοκύπριους και τις Δημοτικές τους Αρχές, σε περιβάλλον εμπιστοσύνης και κοινής προσήλωσης στην ευημερία όλης της Πόλης και των κατοίκων της.


Ευχαριστίες: Παύλος Χατζηδημητρίου

Πόσο σημαντική θεωρείτε οτι είναι η συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους;

Και Λεγόμαστε Άνθρωποι.

Η Αμμόχωστος πρωτοπορούσε πάντοτε στην στήριξη των αδυνάτων, των ηλικιωμένων και των απόρων. Νιώθετε ότι μόλις ανοίξουν τα κάγκελα, θα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στις ανάγκες των ατόμων που μας μεγάλωσαν; Επιδιώκουμε ξεκάθαρα μία πόλη που να βάζει τους αδύνατους υπό την φροντίδα της, ναι - η όχι;


Οφείλουμε να ενσκύψουμε υπεύθυνα στο έργο αυτό και να παρουσιάσουμε κορμό σκέψης, ο οποίος θα μελετηθεί επιστημονικά και ομαδικά, με τον Δήμο να έχει τον κεντρικό ρόλο.


Ευχαριστίες: Φλώρα Αλεξάνδρου.


Θέλουμε μια πόλη η οποία να προσφέρει αξιοπρέπεια σε όλους, με έμφαση στους αδυνάτους;

Σταυροδρόμι Πολιτισμών; Ελληνοκυπριακό Προάστειο;

Η μοναδική ιστορία της πόλης, η τοποθεσία της και ο μεικτός της πληθυσμός παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για να ξαναγίνει η Αμμόχωστος ένας νέος προορισμός για την ευρύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν δούμε την πόλη και τα προάστια ως ένα ενιαίο σύνολο.


Οφείλουμε να μελετήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο μεικτός μας πληθυσμός και πολιτισμός, να αναλύσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να σχεδιάσουμε το οικονομικό μας μέλλον.

Προτιμούμε σταυροδρόμι πολιτισμών; η ελληνοκυπριακό προάστειο;

Ζωή και Εργασία.

Οι σημερινές συνθήκες ζωής καταστρέφουν τους μοναδικούς θεσμούς της οικογένειας. Οι ώρες εργασίας πολλές, οι γονείς αλλού. Τα παιδιά μεγαλώνουν απότομα και φεύγουν, ενώ εμείς απουσιάζουμε. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, και να δημιουργήσουμε μία αξιοπρεπή και αξιοζήλευτη ζωή.


Μέσα από τον επανασχεδιασμό της πόλης, όσοι προβληματιζόμαστε για τα πιο πάνω, οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να προβλέψουμε ένα νέο τρόπο ζωής όπου χώρος εργασίας και σπίτι είναι κοντά, και να εξετάσουμε κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα προτιμούσατε να εργαζόσαστε κοντά στην οικογένεια σας; Να απολαμβάνατε πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά μαζί; Να οδηγείτε λιγότερο;

Ανεξάρτητος Υποψήφιος;

Το έργο της Αμμοχώστου αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους εκτοπισθέντες συμπολίτες μας. Κάθε πιθανή διαμάχη μεταξύ κομμάτων και ανταγωνιστικότητα θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία και την ενότητα των Αμμοχωστιανών.


Οφείλουμε να στείλουμε τα ορθά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Κύπρου. Είμαστε ενωμένοι, εργαζόμαστε μαζί και απαιτούμε από κοινού.

Τι πιστεύετε οτι πρέπει να πράξουν οι ηγεσίες των κομμάτων σε αυτή την περίπτωση;

Πως βλέπουμε τους Τουρκοκυπρίους;

Η συνεργασία με την άλλη κοινότητα αποτελεί μονόδρομο για μια διαρκή και μόνιμη ειρήνη στο νησί. Μόνο ενωμένοι μπορούμε. Διαθέτουμε τα εφόδια; Πόσο έτοιμοι είμαστε;


Οφείλουμε να μελετήσουμε τις αντιλήψεις των Αμμοχωστιανών χωρίς προκατάληψη, και με σεβασμό στους φόβους του κάθε ενός. Υπάρχουν ήδη μελέτες που μπορούν να τύχουν αξιοποίησης, και χρήσιμα συμπεράσματα έτοιμα.


Πως νιώθετε για τους Τουρκοκύπριους;

Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας προνοεί την μεταβίβαση της περιοχής των ¨Βαρωσίων¨ στον ΟΗΕ. Το ψήφισμα 789 προνοεί επιπλέον σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Οφείλουμε να διεκδικούμε τα Ψηφίσματα αυτά, με σκοπό η περιοχή να έλθει κάτω από τον έλεγχο του ΟΗΕ, κάτι που θα διευκολύνει τα μέγιστα το έργο της προετοιμασίας της Πόλης πριν την επιστροφή της. Αυτό προυποθέτει ενότητα και αλλυλεγγύη μεταξύ όλων μας.


Ευχαριστίες: Νικόλας Καραγιώργης, Μιράντα Παναγίδου

Πιστεύετε ότι υπο τον έλεγχο του ΟΗΕ η περίκλειστη περιοχή μπορεί να αρχίσει να προετοιμάζεται απο τους κατοίκους της;

Ένωσις Κυριών Αμμοχώστου.

Οι γυναίκες της Αμμοχώστου πρόσφεραν πάντοτε ό,τι ήταν δυνατόν σε κοινωφελείς σκοπούς. Η ΕΚΑ περιλάμβανε την Φιλόπτωχο Αδελφότητα και τον Ερυθρό Σταυρό. Οι γυναίκες της Αμμοχώστου κράτησαν ψηλά την εικόνα της Κυπρίας γυναίκας, με κοινωνική συμμετοχή και δυναμική πρόοδο. Εντούτοις, μετά το ’74, έχουν διασπαρθεί.

Οφείλουμε να επανασυστήσουμε τις οργανώσεις αυτές, στηρίζοντας τις νέες μας Αμμοχωστιανές ενεργά, ώστε να ξανακερδίσουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε σαν κοινωνία. Κύριος σκοπός: να φέρουμε ομορφιά, φροντίδα και αγάπη στις σχέσεις μας.


Ευχαριστίες: Νικόλας Δ. Αυξεντίου

Φίλες Αμμοχωστιανές, θα σας ενδιέφερε να συμμετείχατε στην επαναλειτουργία σωμάτων όπως την Ένωση Κυριών Αμμοχώστου, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα και τον Ερυθρό Σταυρό;

ΟΙΚΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Οι Αμμοχωστιανοί Καλλιτέχνες και Αθλητές αποτελούσαν πάντοτε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της Αμμοχώστου, την παράδοση και την κουλτούρα της, αλλά και για όλη την Κύπρο. Αυτοί βρίσκονται σήμερα διασπαρμένοι, άγνωστοι, αναξιοποίητοι από την ίδια τους την πόλη, η οποία φαίνεται να μην έχει πια σχέση με τους παράγοντες της Αθλητικής και της Καλλιτεχνικής κουλτούρας της πόλης.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, μέσα από το οποίο ο καθένας να μπορεί να παρουσιάσει το έργο του και να αξιοποιήσει την δική του παρουσία, αναδεικνύοντας και την αξία της καταγωγής του.


Ευχαριστίες: Νικόλας Δ. Αυξεντίου

Υπάρχει περιθώριο, εαν γνωρίζετε, για καλυτέρευση της στήριξης που παρέχει ο Δήμος στους καλλιτέχνες και αθλητές;

Merhaba! Γειά Σου!

Στα πλαίσια της προσπάθειας για τόνωση των καλών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, η έλλειψη εκμάθησης των δύο γλωσσών και από τις δύο κοινότητες, δυσχεραίνει την προσπάθεια μας.


Οφείλουμε να εγκαθιδρύσουμε τον θεσμό της εκμάθησης των δύο γλωσσών από κοινού και σε εθελοντική βάση.


Ευχαριστίες: Νικόλας Δ. Αυξεντίου

Θα θέλατε τα παιδιά σας να μαθαίνουν και τις δύο γλώσσες;

Λεοφωρος Αμμοχωστου

Οδηγωντας επι της Λεοφώρου (οδος Δερύνειας) προς την Αμμοχωστο, δεξιά μας έχουμε ουσιαστικά μία ιστορική τομή της πόλης μας-απο το έτος 1800 εως το 1974. Ένα δείγμα των πλείστων κτιρίων που θα πρέπει να φτιάξουμε ξανά. Επίσης, με το άνοιγμα του οδοφράγματος, ο κόσμος θα οδηγά μαζικά κατα μήκος. Τι θα βλέπει;


Ζητούμε όπως ο φράχτης στη δεξια πλευρά κατα όλο το μήκος, μετακινηθεί κάποιες δεκάδες μέτρα πίσω και τα κτίρια καθαριστούν. Η είσοδος ντόπιων εμπειρογνομώνων θα επιτρέψει την εκτίμηση κόστους/τεχνικών προβλημάτων κτιρίων όλων των ηλικιών (χωρίς σοβαρές ενστάσεις για θέματα ασφαλείας) και θα συνεισφέρει στον σχεδιασμό των επόμενων μας ενεργειών.

Εάν το σπίτι σας έμπιπτε σε αυτό το πρόγραμμα, και τύγχανε χρήσης απο Εμπειρογνώμονες, η δουλειά των οποίων θα βοηθούσε όλη σας την πόλη, πώς θα νιώθατε;

Rainbow Project

Με το άνοιγμα της οδού Δερύνειας, η διέλευση μας θα γίνεται μέσα απο το κατεστραμμένο μικρό μας χωριό, την Κάτω Δερύνεια. Στρατηγικά ασήμαντο, προκαλεί στεναχώρια. Τι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε;


Μπορούμε να ζητήσουμε την υιοθέτηση του κάθε ενος σπιτιού απο μία απο τις 193 χώρες του ΟΗΕ, προς επιδιόρθωση και "μίσθωση" σε μη κυβερνητικους οργανισμούς, για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πλούσιο σε δραστηριότητες και οχι μόνον. Διπλωματικά οφέλη προς όλους ειναι οτι αυτό συνάδει με τα ψηφίσματα του Σ.Α. 550 και 789.

Εάν η περιοχή αυτή ερχόταν υπο τον έλεγχο του ΟΗΕ και το σπίτι σας ήταν μεταξύ αυτών που επιδιορθώνοταν (έστω στοιχειωδώς) πώς θα νιώθατε για το ότι θα το χρησιμοποιούν άλλοι κατα την κρίση του ΟΗΕ ο οποίος θα έχει την ευθύνη του χώρου;

Ενιαιο Σχέδιο Πόλης

Ο ΤΚ Δήμος Αμμοχώστου δεν διαθέτει ενα σχέδιο πόλης, το οποίο προάγει άτακτη ανάπτυξη και δημιουργεί ένα λιγότερο καλό αύριο, ειδικά για όσους επιστρέφουν σε περιοχή πέρα της περιφραγμένης. Η έλλειψη Πολεοδομικής Αρχής στον Δήμο, μας αφήνει χωρίς έταιρο για να σχεδιάσουμε μαζί.


Οφείλουμε να βοηθήσουμε τους ΤΚ με την πείρα που διαθέτουμε έχοντας λύσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα μετάβασης υπο Πολεοδομικών Αρχών, με σκοπό την μετάβαση των ΤΚ υπο μοντέρνο καθεστώς. Οι πολεοδόμοι και των δύο πλευρών να μπορούν να συνεισφέρουν σε ενα κοινό σχέδιο πόλης, όμορφης για όλους.


Ευχαριστίες: Αμμόχωστος-Ανοικοδόμηση και Αναβίωση.

Πόσο χρόνο πιστεύετε οτι θα χρειαστούν οι ΤΚ για να αποκτήσουν την οργανωτική δομή που θα επιτρέπει κοινό σχεδιασμό;

Drone Central!


Η αποτύπωση της πόλης για σκοπούς μελέτης απο επιστήμονες, δεν προχωρούσε καθόλου εν μέρει λόγω και της κακής εντύπωσης που θα αφηνε στον κάθε ένα η λεηλασία των σπιτιών μας απο τον τότε τουρκικό στρατό. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους μελετητές;


Η χρήση drone αποφεύγει τις κακές εντυπώσεις, και επιτρέπει την παραγωγή ενός τρισδιάστατου αναγλύφου υψηλής ευκρίνειας, κατόψεις με ακρίβεια εκατοστών, μελέτες πρασίνου, και τον σχεδιασμό της πόλης του αύριο-σήμερα! Η πολη μπορει να χαρτογραφηθεί σε διάστημα ενος μηνός, με εθελοντές.

Υπάρχει ουσιαστικός λόγος γιατί μία τοπική υπερδύναμη που επικαλείται οτι επιζητεί την ειρήνη, να πεί όχι;

Αγγίζοντας την Πόλη

Τα σύνορα μεταξύ περιφραγμένης και μή περιοχής θεωρούνται ευαίσθητα σημεία. Υπάρχει στρατός σε κάποιες τοποθεσίες, και σε άλλες απλώς βαρέλια που σκοτώνουν το όραμα. Πώς μπορούμε να αρχίσουμε να συνδεόμαστε ψυχολογικά και συναισθηματικά με την πόλη μας, αποκτωντας αντοχές και ελκύοντας ενδιαφέρον;


Όλη η περιοχή που συνορεύει με την περίκλειστη πόλη, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσέγγισης. Πάρκα, εξωραισμός, να επιτρέπεται η φωτογράφιση, χρήση προσόψεων παρακειμένων κτιρίων για αθλητική αναρρίχηση, νεόι, επισκέπτες, δημοσιότητα..

Η δημοσιοτητα αυτή, και η επαφή που επιζητούμε να υπάρχει πιστεύετε βλάπτει την διαπραγματευτική μας θέση;

Σώμα Εθελοντών

Ο Δήμος Αμμοχώστου έχει να καλύψει μεγάλη σειρά εργασιών και προτεραιοτήτων. Η υφιστάμενη επίσημη δομή φαίνεται να μήν αρκεί. Εαν ο Δήμος Αμμοχώστου δεν τύχει ουσιαστικής και μεθοδικής στήριξης στις δικές του πρωτοβουλίες απο τους οργανωμένους πολίτες, πολλές απο αυτές θα μείνουν στα χαρτιά.


Οφείλουμε να συντονίσουμε τις δραστηριότητες μας, να μοιραστεί δουλειά. Η δημιουργία του Σώματος Εθελοντών θα επιτρέψει την "στρατολόγηση" του δυναμικού της Πόλης που ήδη προσφέρει για την πόλη του, και θα επιτρέψει την ουσιαστική στήριξη των πρωτοβουλιών που προκύπτουν.


Ευχαριστίες: Έλση Τσίσσιου.

Ειναι καλή ιδέα το Σώμα Εθελοντών, σκοπός του οποίου είναι ο συντονισμός και η στήριξη προωτβουλιών που αναπτύσεει ο Δήμος;

Τα σπίτια μας;

Τα σπίτια μας εμπεριέχουν όλες μας τις αναμνήσεις. Ειναι πολύτιμα φυλακτά. Αλλά έχουν φθαρεί απο τον χρόνο. Τι θα γίνει; Πρέπει να τα ρίξουμε;


Επαγγελματικά εχω ασχοληθεί με την προστασία των κτιρίων αυτών. Ζώ σε ενα κτίριο της δεκαετίας του 1960 και εργαζομαι σε ένα κτίριο του 1900, τα οποία συντηρήσαμε. Τα αγαπώ και για τα λογικά τους μεγέθη, για τον καλύτερο τους φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, για τα αισθήματα που αναβλύζουν. Συντηρώντας τα, εξοικονομούμε, κάνουμε λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον και προφυλάσσουμε τις μνήμες των Αμμοχωστιανών και των εκτοπισμένων γενικά.

Επιστρέφετε στο σπίτι σας. Ταλαιπωρημένο απο τον χρόνο, αλλά στέκει. Λίγο μικρό, αλλα αξιοπρεπές και οικονομικό στη λειτουργία του. Τι θα κάνατε;

Πανεπιστημιο Αμμοχώστου-Famagusta University

Μπορει μία πόλη όπως την Αμμόχωστο να μήν διαθέτει Πανεπιστήμιο;


Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου. Θα είναι πηγή που αναβλύζει νιότη και γνώσεις. Με εξιδανίκευση σε τομείς οι οποιοι χρειαζονται για την ανοικοδομηση της Αμμοχωστου, με τομέα έρευνας και καινοτομίας στη διαχείρηση υδάτινων πόρων (το "δεύτερο" κυπριακό πρόβλημα), στην γεωργική ανάπτυξη, στην ανακύκλωση και επαναχρηση κτιρίων, στον οικολογικό σχεδιασμό, και σε προηγμένους τομείς οι οποίοι θα οφελησουν την Κύπρο και το παγκόσμιο. Με συμβολή στη διαχείρηση του μοναδικού οικοσυστηματος που εχει αποκτήσει η πολη μας, μια έτοιμη πράσινη πόλη επι της οποίας θα καινοτομήσουμε μαζί.


Ποσο σημαντικό είναι να υπάρξει ενα Πανεπιστήμιο στην Αμμόχωστο;

Η Επόμενη Ημέρα..

Μπαίνουμε για πρώτη φορά στο σπίτι μας μετά απο τόσα χρόνια. Αποφασίζουμε ότι θα το επισκευάσουμε, και θέλουμε να ξεκινήσουμε άμεσα. Χρειάζεται Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής. Με βάση ποιό πολεοδομικό σχέδιο θα μας εγκριθεί η πρώτη άδεια; Με βάση ποίους κανονισμούς θα ελεγχθούν τα σχέδια των ηλεκτρολόγων και λοιπων τεχνικών συμβούλων;


Οφείλουμε-για την τάχιστη μας επανεγκατάσταση-να θεσπίσουμε ένα Σχέδιο Πόλης. Οφείλουμε επίσης να διαμορφώσουμε τους σχετικούς οικοδομικούς κανονισμούς με το βλέμμα μας στον 21ο αιώνα και λαμβάνοντας υπόψιν ευρωπαικά και άλλα κίνητρα.Πότε θεωρείτε οτι είναι η κατάλληλη στιγμη για να εκπονήσουμε ως κοινωνία ένα τέτοιο σχέδιο;

Sınırüstü? Σύγκραση!

Τα ονόματα των χωριών έχουν αλλάξει, έτσι τα ξέρει πλέον ο κόσμος απο εκεί. Η σύγχυση και η στεναχώρια πού αρκετοί νιώθουμε κυκλοφορόντας στην Μεσαορία, στην Καρπασία και γενικά στην επαρχία Αμμοχώστου, εν μέρει προκύπτει απο την έλλειψη σηματοδότησης των χωριών.


Οφείλουμε να ζητήσουμε όπως τα χωριά σηματοδοτηθούν ευπρεπώς και με το όνομα που γνωρίζουμε. Δεν κοστίζει τίποτε, και θα προλειάνει την διαδικασία επιστροφής.

Βλέπετε κάποιο λόγο γιατί αυτό να μήν γίνει;

Τουρισμός της Αμμοχώστου.

Γιατί να έλθει κάποιος να επισκεφθεί την Αμμόχωστο και την επαρχία; Κοινωνικό φαινόμενο ειρηνικής συμβίωσης; αρχαίες πόλεις; Μοναδική οικολογική προσέγγιση; Τα κρυστάλλινα μας νερά; Ενα φιλικό χαμόγελο και ζεστά μάτια;


Οφείλουμε να πλαισιώσουμε επιστημονικά και συλλογικά τις απόψεις μας, με σκοπό να αποκρυσταλλωθούν οι κατευθύνσεις που επιθυμούμε. Μέσω πολεοδομικών ρυθμίσεων και κινήτρων, θα μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε την πράσινη ανάπτυξη του τουριστικού μας προιόντος.


Ευχαριστίες: Χρυσταλλένη Σώζου.

Για ποίο λόγο πρωτίστως πιστεύετε ότι θα θέλει να μας επισκεφθεί ένας τουρίστας;

Διαπραγματεύσεις! Περιμένουμε η προχωρούμε;

Με τις ευχές μας για θετική κατάληξη στις συνομιλίες και το δημοψήφισμα, τι θα πρέπει να πράξουμε ως εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί στο εν το μεταξύ;


Οφείλουμε να συνεργαστούμε με σκοπό να επιστρέψουμε και να κάνουμε την πόλη μας ξανά πρότυπο πολιτισμού, προόδου και ευημερίας για όλους.


Ευχαριστίες: Κρίς Αναστασίου.

Εν μέσω συνομιλιών, πώς θέλετε τον Δήμαρχο σας να προσφέρει;

Ενότητα. Πρόβλημα-και Ευκαιρία!

Η πολυφωνία είναι θεμιτή και επιθυμητή. Προάγει τον διάλογο και την ζύμωση απόψεων. Όμως ταυτόχρονα δημιουργεί εντάσεις, και διχασμό σε πολιτικούς και πολίτες εξίσου.


Οφείλουμε να καταλήξουμε χωρίς χρονοτριβή σε ένα κοινό παρονομαστή που να μας ενώνει. Με προσήλωση σε αυτόν, θα μπορούμε να κινηθούμε υπεύθυνα και συντονισμένα, με αλληλοενημέρωση και κοινές εκδηλώσεις. Ο κάθε ένας μας οφείλει να διαφυλάξει την ποιότητα της κοινής μας συνεργασίας με τις παρεμβάσεις του.


Ευχαριστίες: Αρετή, Έλση Κωνσταντινίδου-Τσίσσιου.

Ποίος θεωρείτε ότι είναι ο κοινός μας παρονομαστής;

Ισότιμη Κατανομή Βαρών;


Οι υφιστάμενες πρακτικές καταλήγουν στην αποξένωση περιουσιών των κτυπημένων προσφύγων. Δημιουργείται η αντίληψη ότι οι εκτοπισμένοι μας τυγχάνουν δυσμενούς διάκρισης λόγω ίσως της έλλειψης αντικειμενικότητας και απάθειας που έπέβαλαν οι δεκαετίες, και ότι τυγχάνουν θύματα αισχροκέρδειας απο τραπεζικά ιδρύματα.


Ο Δήμος οφείλει να εκφράσει την άποψη των πολιτών, να τους αντιπροσωπεύσει εκεί που οφείλει σε αυτό το κοινό πρόβλημα, και να λειτουργήσει θετικά, επαγγελματικά, προσφέροντας αρωγή όπου κρίνει οτι χρειάζεται.


Ευχαριστίες: Μαρία Χαραλάμπους-Ζανόττο, Γιώργος Ιεροδιακόνου, Ελένη Χαραλάμπους-Τράντερ.

Πως πιστεύετε ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών εκτελεί τον ρόλο του έναντι των προσφύγων της επαρχίας Αμμοχώστου;

Ομοσπονδιακή Κουλτούρα.

Η Ποιοτικά Ομοιόμορφη ανάπτυξη της Αμμοχώστου, από τη Σαλαμίνα μέχρι και τη Δερύνεια θα εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία, για όλους τους κατοίκους της περιοχής, εκτός φυσικά εάν ο στόχος αυτός δεν επιδιωχθεί συστηματικά.


Οφείλουμε να ενσκύψουμε στην παραγωγή και υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων που συμβάλλουν στη καλλιέργεια ομοσπονδιακής κουλτούρας και της αντίληψης της πόλης ως μία. Πολυεπίπεδες και διασταυρούμενες εκ φύσεως, απαιτούν συναντίληψη. Η απο κοινού κωδικοποίηση τους είναι αναγκαία, ως και η απο κοινού αναβάθμιση και ετήσια αξιολόγηση τους.


Ευχαριστίες: Τατιάνα Τσιεττή

Πιστεύετε στην καλλιέργεια ομοσπονδιακής κουλτούρας;

Το Παραλιακό μας Μέτωπο..


Οι αναμνήσεις και ο χαρακτήρας της παραθαλάσσιας Αμμοχώστου οπως την γνωρίζουμε έρχονται σε αντίθεση με σημερινές αντιλήψεις που αφορούν την προστασία του παραλιακού μας μετώπου, την δημιουργία δημοσίων χώρων επι της θαλάσσης, την επαφή της πόλης με την θάλασσα. Στενά κτίρια, πολλά, χωρίς ικανοποιητική πρόσβαση για τους πολλούς.


Οφείλουμε να διασφαλίσουμε μοντέρνες πρακτικές και κανονισμούς που να ρυθμίζουν τις νέες μας οικοδομές. Οι παλαιές οικοδομές πρέπει να αξιολογηθούν, και εαν εχουν διαβρωθεί και είναι αδύνατη η επαναφορά τους τότε με κίνητρα και πολεοδομικές ρυθμίσεις να επιδιωχθεί η συνένωση τεμαχίων, με σκοπό την κατασκευή ψηλότερων κτιρίων τα οποία θα καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο εμβαδό γής. Μέρος της γής θα παραχωρείται για δημόσια χρήση. Τεχνητός ύφαλος απο παλαιά κτίρια στην δύσκολη περιοχή Οδού Ιπποκράτους θα φέρει άμμο.


Ευχαριστίες: Edward Pacey

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να πράξουμε για το παραλιακό μας μέτωπο;

Διαφώτιση και Διπλωματία

Η υπόθεση της Αμμοχώστου έχει θαμπώσει. Εχει χαθεί και υποβαθμιστεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.


Οφείλουμε να προσθέσουμε στην ευρύτερη διαπραγμάτευση κρατώντας το θέμα της Αμμοχώστου στην επιφάνεια. Τρόποι για να γίνει αυτό περιλαμβάνουν διπλωματικές επαφές, έντονη ανάμιξη της νεολαίας, ανάπτυξη σωρείας κοινών πρωτοβουλιών για το αύριο που έρχεται, χρήση του διαδικτύου / ομάδα διαφώτισης, σύναψη επισήμων σχέσεων με όλες τις χώρες Ανατολικής Μεσογείου που θα έχουν να κερδίσουν ειρήνη και ανάπτυξη απο την επαναδραστηριοποιήση της πόλης μας.


Ευχαριστίες: Ανδρέας Μαραγκός.

Είστε ικανοποιημένοι απο τους διπλωματικούς χειρισμούς και ενέργειες που γίνονται απο τον Δήμο για την Πόλη μας;

Η Διασπορά των Αμμοχωστιανών.

Υπάρχουν χιλιάδες Αμμοχωστιανοί που ζούν σε άλλες χώρες και θέλουν να επιστρέψουν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (60+) δεν μπορούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Οι νεαρότεροι, που θα το σηκώσουν, δεν διαθέτουν τους ιδίους δεσμούς με τον τόπο μας.


Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα ιδιοκτησίας ιδεών και επιτευγμάτων στον κάθε συμπολίτη μας. Να δημοσιοποιούμε οποιαδήποτε επιτυχία, όσο μικρή και να είναι. Να χρησιμοποιήσουμε εθελοντές, δημιουργώντας δίκτυα στις κύριες χώρες, με σκοπό να μελετήσουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό και να σχεδιάσουμε ένα αύριο μαζί, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να διαχειρηστούμε την επικοινωνία αυτή.


Ευχαριστίες: Κίκα Τρύφωνος Δωροθέου.

Θεωρείτε σημαντική την επαναφορά της Διασποράς στην Αμμόχωστο μας;

Κοινωνική Συμβίωση στην Μη περιφραγμένη περιοχή.

Πως διαχειριζόμαστε το Ανθρώπινο Κεφάλαιο της πόλης; Πώς εξασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή σε επίπεδο γειτονιάς; Η διαφορά στο εισόδημα και στην μόρφωση θα δημιουργήσει προβλήματα; Στην κουλτούρα; Πρέπει να ζήσουμε μαζί η ξεχωριστά; Τι πρέπει να κάνουμε;


Οφείλουμε να μελετήσουμε επιτυχημένες χώρες, και να δημιουργηθεί κοινή αντίληψη για το πλαίσιο θεμάτων που προκύπτουν, και να χαραχθεί πολιτική. Η βάση για αυτή την εργασία πρέπει να είναι η επιστημονική κοινωνική μελέτη, με την συνδρομή ασφαλώς των επηρεαζομένων κοινοτήτων.


Ευχαριστίες: Παύλος Χατζηδημητρίου.


Χρειαζόμαστε να μελετήσουμε την κοινωνική πτυχή συμβίωσης στην μη περιφραγμένη περιοχή επαγγελματικά;

Χρόνος ο Πανδαμάτωρ.

Ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα για τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, τους πολίτες τρίτης ηλικίας. Τα πέντε χρόνια που απαιτούνται κατ΄ελαχιστον για την επανεγκατάσταση μας είναι πιό πολλά για αυτούς. Τα εισοδήματα αυτών των ανθρώπων είναι πιό λίγα. Πώς κερδίζουμε χρόνο και χρήμα για τους ανθρώπους αυτούς;


Οφείλουμε πρώτιστα να αναγνωρίσουμε τις πιο πάνω ανάγκες και να τις αγκαλιάσουμε. Οι εργασίες σχεδιασμού και υποδομής θα πρέπει να επιταχυνθούν. Φορολογικές ελαφρύνσεις θα πρέπει να δωθούν για κατοίκους, μελετητές και εργολήπτες με σκοπό η (ακριβότερη) επιτάχυνση να μετριαστεί. Δυνατές διαδικασίες προσφορών, επιβλεψης και συντονισμόυ θα αποδώσουν ταχύτητα, εξοικονόμηση και αποφυγή αισχροκέρδειας.


Ευχαριστίες: Ελένη Χαραλάμπους-Τράντερ.


Ζητούμε απο το Κράτος και τον Δήμο Αμμοχώστου όπως προβεί σε φοροαπαλλαγές / παρόμοιες διευκολύνσεις ειδικά για τα άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη;

Ράδιο Αμμόχωστος

Τα θέματα και ανάγκες της επαρχίας μας απο τον Απόστολο Ανδρέα εως την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου θα είναι πολλά, και θα αφορούν ανθρώπους που ομιλούν διαφορετικές γλώσσες. Πληροφορίες, μορφωτικά προγράμματα και άλλα πρέπει να φθάνουν τον κόσμο μας, αρκετοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν γνώσεις διαδικτύου.


Η ανάγκη για ενα ραδιοτηλεοπτικό σταθμό είναι εμφανής. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς πρέπει να εξεταστεί η κάλυψη της περιοχής αυτής, για να μπορέσουν τεχνικά, ιδιοκτησιακά και νομικά θέματα να συγκεραστούν σε μια λειτουργήσιμη πρόταση.


Ευχαριστίες: Νικόλας Δ. Αυξεντίου.

Πώς πιστεύετε πρέπει να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο;

Σχολική Εφορεία Αμμοχώστου


Η Σχολική Εφορία εργάζεται χωρίς τα απαραίτητα χρήματα και πόρους, με γραφειοκρατικά εμπόδια κάποτε. Οι εργασίες της περιορίζονται ορισμένες φορές στα στοιχειώδη.


Ένας Υπουργός Κατεχομένων Περιοχών (και μετά την λύση Υπουργός Πληγείσων Περιοχών) θα επέτρεπε στην πολιτεία να δώσει στήριξη και χρήματα πρός ουσιαστικό έργο, και να εξασκεί πολιτική.


Ευχαριστίες: Κατερίνα Μηνά.

Οφείλει η Πολιτεία να προβλέψει την δημιουργία Υπουργείου Κατεχομένων/Πληγείσων Περιοχών με σκοπό την καλύτερη μας κεντρική εξυπηρέτηση;

Μία Πράσινη Πόλη


Θα επιστρέψουμε στην ίσως πρασινότερη πόλη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένας όμορφος κόσμος που δέν αγοράζεται. Είναι το Πράσινο μας περιβάλλον μία ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή ζωή;


Ασφαλώς. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα ποδηλατοδρόμων που να ενώνουν σχολεία με σπίτια, και μεγαλύτερες οικιστικές γειτονιές με τους δρόμους να περιβάλλουν ενα χώρο στον οποίο παιδιά και μεγάλοι θα ζούν με χαρά όλες τις ώρες της ημέρας, κοινωνικά και μαζί.

Σας ελκύει η ιδέα των μεγαλυτέρων οικοδομικών τετραγώνων με τα οχήματα σε προσιτή απόσταση, με κέρδος εξαιρετικά ασφαλείς και πράσινους μεγάλους δημόσιους χώρους;

Τράπεζα Αμμοχώστου


Η οικονομική εκκίνηση της πόλης μας απαιτεί κεφάλαια. Τα κεφάλαια επιδιώκουν να αντιληφθούν τα ρίσκα που εμπεριέχουν οι ευκαιρίες που θα σχεδιάσουμε. Πως διαχειριζόμεθα την εύρεση πόρων;


Με την δημιουργία της Τράπεζας Αμμοχώστου, η οποία λόγω εγγύτητας και γνώσεων των έργων και διασυνδέσεων, θα είναι σε θέση να αναλύσει τα ρίσκα καλύτερα, και να προσφέρει στην πόλη πόρους αναγκαίους για την ανοικοδόμηση, ως και μια Τράπεζα η οποία θα σεβαστεί τη δυσκολία της ανοικοδόμησης στην οποία επιχειρούν οι πολίτες.

Πόσο χρήσιμη και επιθυμητή θεωρείτε την ίδρυση της Τράπεζας Αμμοχώστου;

Η Διασπορά που Διώξαμε.


Η διασπορά μας διατηρεί δραστήρια επαφή με την πόλη μας. Αυτό είναι προφανές και απο τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Απέχουν άδικα απο τα κοινά, εφόσον ποτέ δεν τους δώσαμε το δικαίωμα της ψήφου (με εξαίρεση δύο χώρες του εξωτερικού).


Υπάρχει η τεχνολογία σήμερα για να μπορέσουν οι Αμμοχωστιανοί της διασποράς να ψηφίσουν. Με φωνή στις εξελίξεις, με δυνατότητα παρέμβασης, οι συμπολίτες της διασποράς μπορούν να συνεισφέρουν στο κοινό όραμα, και να σχεδιάσουν την δική τους επιστροφή σε μια εντυπωσιακή Αμμόχωστο.

Πιστεύετε ότι οι συμπολίτες μας της διασποράς θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και λόγω με τους πρόσφυγες που κατοικούν στην Κύπρο;

Πρωτοβουλίες Πολιτών


Οι πολίτες μας είναι δραστήριοι σε σωρεία εκδηλώσεων, με ποικίλους στόχους, όπως διάνοιξη οδοφραγμάτων, επανασύσταση εκδηλώσεων (Γιορτή του Πορτοκαλιού), επαναλειτουργία Εκκλησιών, όπως επίσης και σε άλλα πεδία δράσης που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την κουλτούρα της ειρήνης, δικοινοτικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά.


Οφείλουμε να εντάξουμε τις πρωτοβουλίες των Δημοτών στο ευρύτερο πλαίσιο σχεδιασμού του Δήμου Αμμοχώστου.


Ευχαριστίες: Ομάδες Πρωτοβουλιών

Είναι αποτελεσματική η συνεισφορά του Δήμου Αμμοχώστου στις όποιες πρωτοβουλίες σας;