Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑ.
ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ:

+357 99 66 00 41

Οι Νεοι Μας


Η απομάκρυνση των νεων αποτελεί λογικό επακολουθο μιας καθημερινης, θεμιτης και ομορφης ρουτινας που προκύπτει οταν κατασταλάξει κάποιος νέος με οικογένεια σε μια άλλη πόλη, με σχολεία και εργασίες του να τους δεσμεύουν ποικιλοτρόπως. Ειναι κοινή διαπίστωση και προβληματισμός επίσης, οτι βλεπωντας προς την Αμμοχωστο οι νέοι δεν βλέπουν πολλες ευκαιριες, ουτε και ιδιαιτερο ρολο για τους ίδιους.


Για εμάς τους πιο μεγάλους, προκύπτει η προσωπική ερωτηση προς τον καθε Αμμοχωστιανό, χωρίς ίχνος μομφής: "Υποσχομεθα ως κοινωνία με τις πράξεις μας, ενα απτό μέλλον στους νεους; ενα όμορφο αύριο, το οποιο να τους ελκύσει για να βάλουν την Αμμοχωστο στο προγραμμα τους; Έχουμε εξαντλήσει τις ενεργείες μας";

Νομιζω πως δεν υποσχεθηκαμε αρκετά, ούτε και πράξαμε αρκετά ενθεν και ενθεν της πράσινης γραμμής. Αρκουμαστε σε γενικες αντιληψεις, ελλειψει οραματος.


Οι νέοι μας ειναι πιο τολμηροι. Εχουν περισσότερες επιλογες. Δεν εχουν κατασταλαξει στη ρουτίνα της ζωής. Ειναι πιο ελεύθεροι, πιο ξεκουραστοι, πιο θετικοι, πιο ευπροσαρμοστοι, και πιο ευχαριστοι. Χρειάζονται όμως κατεύθυνση, και μόνο η κυπριακή κοινωνία στο σύνολο της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί μπορουν να το πετύχουν αυτο.

Πηγη νιοτης μεταξύ άλλων μπορει να ειναι ενα εντελως νεο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Προτεινω οπως σκεφθουμε την δημιουργια του Πανεπιστημιου Αμμοχωστου, το οποιο θα αναβλυζει νεα ατομα στα πέριξ του, και θα ειναι μαγνητης για τους νεους. Με εξιδανίκευση σε τομείς οι οποιοι χρειαζονται για την ανοικοδομηση της Αμμοχωστου, με τομέα έρευνας και καινοτομίας στη διαχείρηση υδάτινων πόρων (το δεύτερο κυπριακό πρόβλημα), στην γεωργική ανάπτυξη, στην ανακύκλωση και επαναχρηση κτιρίων, στον οικολογικό σχεδιασμό, και σε άλλους τομείς οι οποίοι θα οφελησουν την Κυπρο. Στη διαχειρηση του μοναδικου οικοσυστηματος που εχει αποκτησει η πολη μας, μια έτοιμη πράσινη πόλη επι της οποίας θα καινοτομησουμε μαζί.


Αυτη η ευκαιρια μπορει να πραγματοποιηθει μονον με μια ανθρωπινη και φιλικη προσεεγιση και στενη συνεργασια με τους φιλους Τουρκοκυπριους. Η χωροθετηση θα μπορουσε να ειναι στα συνορα της Νεκρης Ζωνης, επι της οδου Δερυνειας. Οι αποψεις σας για τους νεους μας ευπροσδεκτες.


Πως μπορουμε να προσελκυσουμε τους νεους μας στην Πολη τους;

Προσωρινη Χωροθετηση Πανεπιστημιου Αμμοχωστου


Για ανθρωπιστικους λογους (τα παιδιά μας που μεγαλώνουν αλλού) μπορουμε να αιτηθουμε οπως καθαριστει και δωθει ενα κεντρικό σημείο της πόλης, και οπως εκχωρηθουν απο τον Δημο σε ειδικό φορέα ακίνητα προς τούτο, και απο ιδιωτες υπο ορους. Η προσωρινη αυτη ρύθμιση μπορεί να στεγάσει λειτουργίες και υπηρεσίες του Πανεπιστημιόυ Αμμοχώστου, που να αφορούν την μελέτη επανεκκίνησης της πόλης.


Εαν δεν ζητήσουμε, δεν θα πάρουμε και ο σκοπός ειναι καλός.

Υπάρχει λόγος γιατί να μήν αναπτυχθεί περισότερο η ιδέα αυτή;