Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑ.
ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ:

+357 99 66 00 41

ΑΝΔΡΕΑΣ



Βιογραφικο Σημειωμα

1968

Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο, με καταγωγή το Αυγόρου, γένος Λόρδου, και τον Άγιο Σέργιο, γένος Πούγιουρου. Οι γονείς μου είναι ο Κωνσταντίνος Λόρδος και η μακαριστή Μαριάννα. Είμαι νυμφευμένος με την Ζώη Αντωνιάδου εκ Λεμεσού, Αρχιτέκτονα. Απολαμβάνουμε μαζί 4 παιδιά: τον Κωνσταντίνο, την Μαριάννα, τον Αριστοτέλη και τον Αχιλλέα.


1987

Απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.

1989

Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων στην 33ΜΚ, Σταυροβούνι. Με την επάνοδο μου στην Κύπρο, κατόπιν σπουδών, παρουσιάστηκα οικειοθελώς και αμέσως για να επανενταχθώ στις Ειδικές Δυνάμεις. Όταν, μετά απο χρόνια, ζητήθηκε όπως οι πολύτεκνοι αποχωρήσουν από τις Καταδρομές, ζήτησα και πέτυχα εξαίρεση με σκοπό να υπηρετήσω όσο περισότερο ακόμη μπορούσα, όπως και έπραξα στο βαθμό των δυνατοτήτων μου ως πολύτεκνος, πατέρας 4 παιδιών. Τελείωσα την Σχολή Υπολοχαγών, χωρίς να μου δωθεί ο βαθμός του Υπολοχαγού. Με το πέρας της ενεργής παρουσίας μου στις Καταδρομές και της παρουσίας μου στο Έμπεδο, υπηρέτησα σε Τάγμα Επιστράτευσης για δύο χρόνια μέχρι της αποστράτευσης μου.


1992

Απόφοιτος με Υψηλότατες Τιμές από το Κολλέγιο Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Εξασφάλισα την διάκριση “Departmental Citation” από τον Καγκελάριο του Πανεπιστημίου που δίνεται σε ένα φοιτητή ανα κλάδο σπουδών. Με την επάνοδο στην Κύπρο ξεκινήσαμε με την σύζυγο μου το Αρχιτεκτονικό μας Γραφείο.


2004

Η κοινωνία μας βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες ενος κακά προετοιμασμένου σχεδίου, το οποίο δεν εξηγήθηκε στον κόσμο. Οικογένειες όπως και την δική μου που ανέκαθεν στήριζαν την συμφιλίωση βρέθηκαν πρό ενος φοβερού διλήμματος: να δεχθούν ενα σχέδιο με σοβαρές ατέλειες ελλείψει διαπραγμάτευσης και άλλων συγκυριών που προδιάγραφε ενα αβέβαιο μέλλον, η να το απορρίψουν, δίδοντας διεθνώς το μήνυμα ότι «δεν μας ενδιαφέρει η λύση». Σε ενα κλίμα όπου αντι διαλόγου επικρατούσε σωρεία αρνητικών υπονοουμένων εις βάρος όσων επιδίωκαν την ειρήνη και τη συμφιλίωση καταφέραμε να διχαστούμε ως κοινωνία και οικογένεια. ¨Εμαθα οτι το υπέρτατο αγαθό είναι ο διάλογος, ο αλληλοσεβασμός και ο ορθολογισμός, και έμαθα να σέβομαι απόλυτα την προσωπική επιλογη του κάθε ενος.


2006

Επιχειρηματίας Ανάπτυξης Γης. Έχω εξασφαλίσει αριθμό βραβείων και διακρίσεων από οργανισμούς του εξωτερικού, που επιβράβευσαν τα πληρέστερα σε προσόντα έργα στην Κύπρο, κατά την περίοδο 1997-2006. Διετέλεσα Γραμματέας και μετέπειτα Αντιπρόεδρος της FIABCI (Παράρτημα Κύπρου), του παγκόσμιου οργανισμού ο οποίος στεγάζει τις σχετικές επιστήμες και κλάδους επιχειρήσεων που αφορούν στον τομέα ακινήτων. Εργάστηκα τόσο ως ιδιώτης όσο και ως συμμετέχων σε οικογενειακές Επιχειρήσεις του Ομίλου Λόρδος, ως υπάλληλος, Διευθυντής, Σύμβουλος κ.α.


2009

Απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA0 διετούς διάρκειας, με νυκτερινά μαθήματα, αφού εξασφάλισα Υποτροφία το 2007 λόγω ακαδημαϊκής επίδοσης.

2011

Μέλος του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής. Ξεκίνησα αρχικά ως γονέας μαθητή της Αγγλικής Σχολής, όπου εκτέθηκα στις αντιδράσεις που δημιούργησε ο φόβος που χαρακτήριζε την κοινωνία μας, όταν ανοίξαν τα πρώτα οδοφράγματα. Ανέλαβα ρόλο ευθύνης ως μέλος του ΔΣ που διαχειρίζεται την Αγγλικη Σχολή, υπηρετώντας πιστεύω την κοινωνία μας. Τα επόμενα 5 χρόνια ως Μέλος του ΔΣ, υπερασπίστηκα πανανθρώπινες αξίες που και εμείς επικαλούμαστε για τα δικά μας δίκαια. Υπερασπίστηκα τον διάλογο και την πραότητα, την αξιοκρατία και την δικαιοσύνη και γενικά συμπεριφέρθηκα με τον τρόπο που θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται οι άλλοι εάν βρισκόμουν στη θέση τους, με δυναμισμό όπου έπρεπε κατά την κρίση μου. Δημιουργήθηκαν σοβαρές και βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανεξαρτήτως κομμάτων, και ιδιαίτερα με τους Τουρκοκύπριους, οι όποιες σχέσεις άντεξαν στο χρόνο και έγιναν δυνατές φιλίες που διαρκούν ως σήμερα.


2011

Ομιλητής στο Cyprus 2015, ένα δικοινοτικό πρόγραμμα το οποίο είχε στόχο την συνεισφορά πρός την βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω Έρευνας και Διαλόγου. Η ομιλία μου αφορούσε τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την κατασκευή, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Δεδομένης της σημαντικής οφέλειας, υιοθετήθηκε η εισήγηση πρός σύσταση Επιτροπής με την συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, η οποία θα σχεδίαζε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην αειφορία, για όλη την Κύπρο.

2012

Εθελοντής πρός αποκατάσταση της Αρχαιολογικής μας Κληρονομιάς. Έχω συμβάλει στην προσπάθεια του κ. Τάκη Χατζηδημητρίου και των συνεργατών του πρός την προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου και των θρησκευτικών μας μνημείων. Έχω συμβάλει για την έγκριση της επιδιόρθωσης της Μονής Παναγίας Κανταριώτισσας, και ήμουν παρών στη διαδικασία οργάνωσης της αναστήλωσής της, για την οποία προσφέρθηκαν ικανότατα άτομα και από τις δύο κοινότητες. Ο χώρος χρειάζεται περισότερα έργα και αρκετές εργασίες πρέπει να γίνουν, με χρονοτριβή να έχει ήδη σημειωθεί. Μετά την στοιχειώδη επισκευή/φρεσκάρισμα, ζήτησα φιλικά από την επιχείρηση που την μετέτρεψε σε αποθήκη όπως την εκκενώσουν, οπως και ξεκίνησαν να κάνουν.


2013

Συγγραφή της Ιστορίας της Κύπρου, με σκοπό πρωτίστως να μάθω εφόσον η πρόσφατη μας ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί δίκαια για λόγους ανθρώπινους. Είδα την ιστορία 19 διαδοχικών κυπριακών προβλημάτων και 11,000 χρόνων, και ίσως την μεγαλύτερη κατά συρροή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να επιβληθεί σε έναν λαό. Έμαθα ότι τα πάντα ρει. Τεράστιες αυτοκρατορίες ήλθαν και έφυγαν από την Κύπρο. Όλοι εμείς είμαστε τα παιδιά της Κύπρου, όλοι μας αναπόφευκτα ενα μείγμα της ιστορίας, μέρος πρόσφυγες, μέρος έποικοι, μέρος κατακτητές. Έμαθα να βλέπω τα 19 κυπριακά προβλήματα ως καιρικά φαινόμενα, αναπόφευκτα όπως την βροχή. Αναγνωρίζοντάς το αυτό, οφείλουμε να φτιάξουμε ένα στέρεο σπιτικό για να μας κρατά στεγνούς, και αυτό ονομάζεται Κύπρος.

2013

Αρχιτέκτων, ΕΚ συντονιστής της Αρχιτεκτονικής δικοινοτικής ομάδας στο έργο Famagusta Ecocity, όπου μαζί με ομάδα 63 καταξιωμένων τεχνικών αναλύσαμε και σύνθεσα με την πόλη, παρουσίασαμε πλαίσια προς σκέψη στους καλεσμένους φοιτητές και στον μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων κατά την διάρκεια τριημέρου σεμιναρίου. Έγιναν πολλές καλές γνωριμίες με τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι ζουν και εργάζονται υπό κατοχή. Το έργο αυτό απέσπασε 2,000,000 τηλεθεάσεις στο BBC, όπως μου ανέφερε το Famagusta Ecocity Project. έραν των σημαντικών γνωριμιών, της έκθεσης και της τριβής επί όλων των πτυχών της λειτουργίας μίας πόλης, έμαθα πως η επιστήμη χωρίς ευαισθησία αφήνει τον κάθε πρόσφυγα συναισθηματικά αδιάφορο. Από την δουλειά των φοιτητών αντιλήφθηκα ξεκάθαρα ότι οι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι που άφησαν, και όχι σε ένα περιβάλλον υπερσύγχρονο αλλά απρόσωπο.


2013

Έζησα σε πρώτο πλάνο τον πόνο των Αμμοχωστιανών, με ορισμένες δεκάδες αξιοπρεπείς ανθρώπους να δίνουν το παρόν τους σε μια εκδήλωση Τουρκοκυπρίων (Πρωτοβουλία Αμμοχώστου)-Famagusta Intiatif), με μουσική, θετικές δηλώσεις, στήριξη στον σκοπό μας. Πήγα διότι μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εξής: “Γιατί αυτοί οι άνθρωποι να διαδηλώνουν για μάς, ώστε να πάμε εμείς στα σπίτια μας, με προσωπικό τους κόστος σε χρόνο και χρήμα;” Εκεί διερωτήθηκα “Γιατί λείπουν τα δικά μας τηλεοπτικά κανάλια; Πού είναι οι αρχηγοί της κοινωνίας μας;”


Έζησα στα μάτια προσφύγων, όπως της κας Πόλας Πιερίδου και της Μιράντας Παναγίδου την εγκατάλειψή τους από μια κοινωνία που προχώρησε, ελλείψει επιλογών, χωρίς αυτούς. Υποσχέθηκα να υπερασπιστώ την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να εργαστώ για να δημιουργήσω τις μέγιστες επιλογές και την απαιτούμενη δυναμική, και να είμαι ευθύς στην κριτική μου, εφόσον η απαξίωση που ζούσαμε τότε ήταν εκκωφαντική. Έζησα μετά με χαρά τον Άη Γιώργη Εξωρινό να επισκευάζεται, χάριν ευγενών προσπαθειών ΕΚ και ΤΚ συμπολιτών μας. Είδα με τα μάτια μου την ανακαίνιση της εκκλησίας αυτής να γίνεται από ΤΚ, με πρωτεργάτες άνθρώπους όπως ο Σερντάρ Ατάι, αλλά και ΕΚ, όπως ο Παύλος Ιακώβου, ο Νίκος Κάρουλας καθώς και πολλοί άλλοι, για τους οποιους νιώθω μόνον ευγνωμοσύνη και τους ευχαριστώ.

2013

Συνιδρυτής και μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, σημείο επαφής μεταξύ Κυβέρνησης και Εταιρειών. Μαθαίνοντας καθ’ οδόν, έζησα την δυναμική αυτής της βιομηχανίας, της πιο μεγάλης παγκοσμίως, δημιούργησα στοιχειώδεις αντιλήψεις και αντιλήφθηκα την ικανότητά της να δημιουργήσει και να προσφέρει ευημερία. Πιστεύω ότι ο τεράστιος πλούτος που πηγάζει απο τον Νείλο πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείο, και της Ευρώπης.


2014

Στήριξα έμπρακτα την υποβρύχια Αρχαιολογική Αποστολή στην επαρχία Αμμοχώστου, τοποθεσία “Νησσιά”, όταν μέρος του επαγγελματικού μου χώρου διαμορφωθήκε σε Κέντρο Επιχειρήσεων της Αρχαιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πολύ πρόσφατα εκτέλεσε μια δύσκολη αποστολή στο βαθύ ναυάγιο του Μαζωτού. Έζησα την πολυπλοκότητα της εργασίας αυτής και απέκτησα χρήσιμες παραστάσεις, γνώσεις και ιδέες για μελλοντικές ενέργειες. Έχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα κύρια μνημεία της Κύπρου, ανεξαρτήτως γραμμών επί του εδάφους, παρέα με την νεαρή μου οικογένεια. Εξ επαγγέλματος, έχω πολλές γνώσεις σε σχέση με τις παλιές οικοδομές διαφόρων κατασκευαστικών τύπων. Επαναφέραμε αρκετές από αυτές στη ζωή, με σεβασμό και αγάπη, όπως το CVAR του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στην Λευκωσία, καθώς και αριθμό διατηρητεών / παλαιών οικοδομών συμπεριλαμβανομένου του δικού μας γραφείου και σπιτιού στην παλιά Λευκωσία.


2014

Κριτής Τελικών Εξετάσεων στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Eastern Mediterrranean University, τα τελευταια τρία χρόνια. Η επιδίωξή μου ήταν να ανεβεί το επίπεδο παροχής Αρχιτεκτονικών Υπηρεσιών σε μια Αμμόχωστο που το χρειάζεται, αλλά και η δημιουργία φιλικών και προσωπικών σχέσεων ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Ξεκάθαρα, χωρίς συνεργασία δεν θα επέλθει ούτε απελευθέρωση ούτε και επανένωση.


2015

Μέλος ΔΣ, AISC. Υπηρέτησα ένα μικρό αλλά σημαντικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν κυρίως παιδιά διπλωματών, ως σύμβουλος. Γνωρίζοντας μέσα από τη θέση αυτή αρκετά άτομα, αντιλήφθηκα πως η οπτική γωνία της κάθε χώρας σε σχέση με εμάς, περνά και μέσα από το πρίσμα της δικής τους κουλτούρας. Αντιλήφθηκα επίσης πως ο κάθε ένας μας με την συμπεριφορά του είναι Πρέσβης της Κύπρου.

2015

Συμμετείχα εξ αρχής στις μικρές τότε διαδηλώσεις για την διάνοιξη του Οδοφράγματος της Δερύνειας και σε σωρεία διαδηλώσεων που είχαν τον ίδιο σκοπό. Ως εθελοντής, παρέα με τα παιδιά μου, στηρίξαμε με την παρουσία μας τον κοινό σκοπό της διάνοιξης, ο οποίος τελικά επιτεύχθει


2016

Ομιλητής στο TEDx Nicosia. Παρουσίασα την Ιστορία της Κύπρου υπό τον τίτλο “Ειρήνη, Ταυτότητα και ρόλος της Παιδείας¨. Εξέθεσα κοινούς προβληματισμούς σχετικά με την, κατ’ ουσίαν, συνέχιση της οθωμανικής αντίληψης που συνοψίζεται στο ότι “στην Κύπρο υπάρχουν μόνον Έλληνες και Τούρκοι”, ένα θεώρημα που σκοπό είχε να απορροφηθούν οι Λατίνοι της Κύπρου. Κατέληξα προσωπικά στο ότι αυτή η απλούστευση δεν μας εξυπηρετεί, και ότι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι πλάθουμε και ισχυροποιούμε ένα τουρκικό στοιχείο στην Κύπρο, την ώρα που θα μπορούσαμε ως Κύπριοι να απαιτούμε μαζί και να αφαιρούμε ερείσματα απο τρίτους.


2016

Προσωπική Πρωτοβουλία. Χαρτογράφησα από αέρος, σε υψηλή ευκρίνεια, μέρος της Παλαιάς Πόλης της Αμμοχώστου, χρησιμοποιώντας την τεχνική της φωτογραμμετρίας, με σκοπό να δοθεί πρακτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι μελετητές της περίκλειστης Πόλης.


2016

Υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου στις Δημοτικές Εκλογές 2016. Κατήλθα ανεπιτυχώς ώς ανεξάρτητος υποψήφιος (13.7% των ψήφων), επιδιώκοντας την πολιτική σύμπραξη δεξιάς και αριστεράς μεταξύ άλλων με σκοπό να παραχθεί το επιθυμητό μήνυμα ειρήνης εσωτερικά και με σκοπό να παραχθεί το μέγιστο έργο για την γενέτειρα μου, Αμμόχωστο. Τα κόμματα απέρριψαν την υποψηφιότητα μου, και στήριξαν η μεν δεξιά τον νύν Δήμαρχο για 10 χρόνια, ενα συντηρητικό υποψήφιο συνιδρυτή και ΓΓ του ΔΗΚΟ, και η αριστερά τον επίσης συντηρητικό νύν Αντιδήμαρχο, δοκιμασμένο για 25 χρόνια. Και οι δύο δεν είχαν (ούτε έχουν) ιδιαίτερη επαφή με τους ΤΚ συμπολίτες μας η με το κοινό με το οποίο βρίσκονταν μία φορά το χρόνο, και δεν έχουν να δείξουν ιδιαίτερο έργο πρός όφελος της πόλης μας εως τώρα. Αφήνουν πίσω τους μία πόλη χωρίς κανένα σχέδιο δράσης, ένα χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, και την κοινωνία της πόλης μας να συνεχίζει να αφομοιώνεται στην υπόλοιπη Κύπρο.

2017


Με το πέρας των εκλογών για την Δημαρχία της Αμμοχώστου, ενδιάτριψα απο Ιανουάριο εως Μάιο μελετώντας τα Συνταγματικά Θέματα της Αμμοχώστου, σε επαφή με νομικές προσωπικότητες της πόλης μας που ενδιαφέρονταν για εμάς, και έθεσα τα Συνταγματικά θεμέλια του επιχειρήματος της επιστροφής μας, τα οποία η πολιτεία παραγνωρίζει ως σήμερ.


Κατά τον ίδιο καιρό έλαβα μέρος στην ίδρυση και λειτουργία της Unite Cyprus Now, εντατικά ως το καλοκαίρι, με τις διαπραγμετεύσεις του Crans Montana να είναι ενωπίον του κόσμου μας. Στηρίξαμε την διαπραγματευτικη διαδικασία και διαδηλώσαμ για την ειρήνη στον τόπο μας.


2019


Υποβολή δεύτερης Ανεξάρτητης Υποψηφιότητας για την Δημαρχία της Αμμοχώστου μετά τον θάνατο του επανεκλεγέντος Αλέξη Γαλανού. Το σύνθημα της εκστρατείας αυτής ήταν «Για να πάρουμε την πόλη μας απο την Τουρκία, θα πρέπει να την πάρουμε πρώτα απο τα ελληνοκυπριακά κόμματα». Ο κόσμος της Αμμοχώστου επιβράβευσε την υποψηφιότητα και το σύνθημα ανεβάζοντας τα ποσοστά που έλαβα στο 16.24%, χωρίς όμως να εκλεγώ και πάλι.