Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑ.
ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ:

+357 99 66 00 41

Δημαρχιακες Εκλογες Δημου Αμμοχωστου

25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ.


Αμμοχωστιανοί,


Θα σταθώ ως Ανεξάρτητος Υποψήφιος στις ερχόμενες Δημαρχιακές Εκλογές για την αξιοπρέπεια μας, για τους νεκρούς μας, για τους παππούδες και τους αγαπημένους μας που έφυγαν. Μόνος μου στόχος η Επιστροφή.


Το 1976 μας έδιναν την πόλη πίσω με τα φώτα αναμμένα, και τώρα μπαίνουν μέσα. Το σύστημα αρνήθηκε να την πάρει τοσες φορές, και οταν μας την χάριζαν. Η πόλη μας είναι δούλα των Τούρκων, και δούλα των κομμάτων. Για να πάρουμε την πόλη μας από τους Τούρκους, πρώτα πρέπει να την πάρουμε από τα κόμματα. Είτε αυτά θα συμπλεύσουν μαζί μας αξιοπρεπώς και θα μας στηρίξουν στον αγώνα ΜΑΣ, είτε θα παρακαμφθούν δυναμικά. Οι Τούρκοι έχουν ξεκλειδώσει την πόρτα της πόλης, και εμείς βρίσκουμε τις πόρτες των κομμάτων κλειστές. Τείνω την ύστατη το χέρι μου στους πολιτικούς ηγετες να αποδείξουν το αντίθετο στηρίζοντας την υποψηφιότητα μου δυναμικά και αδελφικά. Τους παρακαλώ να μην δουν ως μομφή την παρούσα επιστολή, αλλά ως έκκληση αγωνίας από τους συμπολίτες. Ως τον δρόμο που θα δώσει αξιοπρέπεια σε όλους και στους ιδίους, και λύσεις για το δύσκολο έργο που έπεται.


Σας καλώ όπως στείλετε το μήνυμα της Επιστροφής σε όλα τα Σωματεία και τα οργανωμένα σύνολα της πολης μας. Σας καλώ όπως κινητοποιηθείτε για να με φέρετε σε επαφή με τοπικούς σταθμούς και κανάλια, με οικογένειες και σύνολα που δεν έχουν παραδώσει τα όπλα. Καλώ εν τελεί όλο τον κόσμο της Βασιλεύουσας σε συστράτευση, επι του σκοπού της Επιστροφής και μόνον. Ας μην χάσουμε κανένα άλλο συμπολίτη πριν την Επιστροφή μας.


15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΑΛΑΝΟ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.

Η τελευταία φορά που είδα τον Αλέξη Γαλανό, ήταν κατά την διάρκεια της εκδηλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν μαζευτεί ο κόσμος. Φαινόταν ταλαιπωρημένος. Τον ρώτησα εάν μπορώ να βοηθήσω.

Μου ζήτησε με ευγένεια εάν μπορώ να του βρώ μια καρέκλα για να καθίσει. Έψαξα, δεν υπήρχε. Δεν μπόρεσα να προσφέρω κάτι-έστω μικρό-για ένα άνθρωπο ο οποίος αγάπησε τον τόπο του, πολιτικό μου αντίπαλο εφόσον πίστευα και πιστεύω ότι με συνεργασία αντι πρόταξη θα πάμε πιο μπροστά.

Ως πολιτικός, ο Αλέξης Γαλανός επιζητούσε πάντα την ενότητα μεταξύ μας, και στην εκδήλωση απαιτούσε την άμεση επιστροφή στα σπίτια μας. Αυτό ήταν και το τελευταίο του μηνυμα στον κόσμο μας, ένα κόσμο κουρασμένο αλλά εκεί. Θέλω να πεθάνω στην πόλη μου, κατέληξε.

Αυτήν την επιθυμία του Αλέξη Γαλανού εύχομαι μεταξύ μας οι Αμμοχωστιανοι να την κάνουμε πραγματικότητα με τα έργα μας.

Δήμαρχε, εύχομαι μετά από αυτή, τη μεγάλη σου νύχτα, να ξημερώσει ενας ήλιος φωτεινός πάνω από την πόλη μας. Από κάτω εμείς, δυναμικά στη δουλειά της επιστροφής, και εσυ από ψηλά, να χαμογελάς και να μας συγχωράς για τις αδυναμίες μας.

Ελαφρύ ας είναι το χώμα που θα σε σκεπάσει Δήμαρχε.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.


Αγαπητοί μου συμπολίτες, με το πέρας των Δημοτικών Εκλογών αναφέρω τα εξής:


1. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Ο Αλέξης Γαλανός είναι ο νέος Δήμαρχος της Αμμοχώστου. Του εύχομαι κάθε επιτυχία. Είμαι όπως πάντα στη διάθεση της πόλης που αγαπούμε, και με το πέρας των εκλογών θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του εκλελεγμένου Δημάρχου της πόλης μας, για να προσφέρω με θετικότητα και ειλικρίνεια αυτά που κρίνεται οτι μπορώ.


2. Ευχαριστώ θερμά τα άτομα που στήριξαν τις θέσεις μας. Θα εργαστώ δυναμικά για το αύριο της επιστροφής μας. Ευχαριστώ την ομάδα στήριξης για την αγάπη, την ενέργεια και τον χρόνο που διέθεσαν για τον κοινό μας σκοπό. 60,000 χιλιόμετρα σε 4 μήνες μου έμαθαν ότι η επανασυγκόλληση της κοινωνίας μας, επίτηδες διάσπαρτη για να μην εκφράζουμε μία φωνή, θα είναι πρόκληση για όλους. Η πολιτική της αφομοίωσης μας είναι πλεόν φανερή, καθήκον μας να αντιταχθούμε και να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις της Αμμοχώστου χωρίς ψεύτικα κομματικά διλήμματα.


3. Οι θέσεις μας είναι πλέον στο τραπέζι με ένα σεβαστό ποσοστό 13.7 % το οποίο αρκετά οργανωμένα κόμματα δεν μπόρεσαν να πάρουν ποτέ. Προσβλέπω σε συνεργασία και διάλογο. Αυτές οι θέσεις αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της πόλης μας, κατευθύνσεις που ελπίζω να αγκαλιαστούν με φιλία και αγάπη.


4. Θα επιδιώξω την υλοποίηση όσων θέσεων μας μπορώ μέσω επαφής με τον Δήμο Αμμοχώστου, και με την συνεργασία όποιων απο εσας θέλετε.


5. Μεγάλο όφελος της περιόδου και δράσης μας, είναι η ξεκάθαρη επανατοποθέτηση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκεί που ανοίκουν, στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων του Αμμοχωστιανού. Αναμένω σταθερότητα και δυναμισμό στην επιδιώξη του τελικού μας στόχου, της επιστροφής.


6. Θα αναμένουμε μέχρι το πέρας των διαπραγματεύσεων, και τότε θα συσκεφθούμε και θα καθορίσουμε τα επόμενα μας βήματα. Η επιτυχής διαπραγμάτευση θα μας βρεί στρατιώτες της αναδόμησης της ζωής μας. Κατα την αναμονή μας πρέπει να αξιοποιούμε τον χρόνο μας στην επανασύνδεση και αναδόμηση όλων των δομών της πόλης, που έχουν κουραστεί, και κτυπηθεί οικονομικά τόσο πρόσφατα. Οι Συλλόγοι μπορούν να σπρώχνουν περισότερο μαζί, και να μήν φοβούνται να πολιτεύονται ανοιχτά. Βρήκα πόρτες κλειστές απο συμπολίτες που επιφυλάσσουν το δικαίωμα της ψήφου τους, αλλά που έστω άθελα έκλεισαν την πόρτα σε νέο με ιδέες και πείρα, ο οποίος έτρεχε τα πρώτα μέτρα της σκυταλοδρομίας της επιστροφής, κάτω από το δημόσιο φώς.


7. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα και με όλο μας το σθένος μία ξεχωριστή πορεία επιστροφής για την Αμμόχωστο. Θα γίνει ανοικτή συζήτηση επι του θέματος, για να μπούν όλες οι απόψεις στο τραπέζι και να εξεταστούν με πάσα σοβαρότητα και αντικειμενικα με σκοπό την επιστροφή της Αμμοχώστου, κλειδιού ειρήνης και ευημερίας για το Κυπριακό.


8. Εν πάσει περιπτώσει το τελικό ζητούμενο είναι τα χαμόγελα σας. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα βρεθούμε με το πέρας των εορτών. Θα εργαστούμε για να αναπτυχθούμε σε θετική και εποικοδομητική επιρροή για την πόλη μας. Θα ξεκινήσουμε να προσφέρουμε έργο, στα πλαίσια των δυνάμεων μας, προς όφελος του Δήμου μας, καλόπιστα.

Θα επανέλθω με άλλες ανακοινώσεις σύντομα.


Συγχαρητήρια επίσης στους συνυποψηφίους μου: το να σταθεί οποιοσδήποτε ενωπίον της κοινωνίας για να κριθεί αποτελεί σεβαστή πολιτική πράξη. Η Κύπρος μας περνά δύσκολες στιγμές, με τεράστιες ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να αδράξουμε δυναμικά.


Σας εύχομαι ολόθερμα, διάσπαρτοι Συμπολίτες μου, χρόνια πολλά και καλά.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 2016


Αγαπητοί συμπολίτες, συμπολίτισσες και φίλοι,


Επιθυμώ να σας ανακοινώσω ότι υποβάλλω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Δημαρχία Αμμοχώστου, εάν βεβαίως οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίσουν ότι θα γίνουν εκλογές και στους κατεχόμενους Δήμους. Σέβομαι απολύτως την διαδικασία όπου ο κάθε πολιτικός χώρος διαλέγει και ανακοινώνει τον υποψήφιο της επιλογής του, έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής, όπως σωστά επιδιώκεται από τους πολιτικούς μας ηγέτες. Πιστεύω κι εγω ακράδαντα ότι η Αμμόχωστος αποτελεί την κατεξοχήν ευκαιρία για να αποσταλεί προς όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η σχέση των κατοίκων του νησιού μας έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις επιβαλλόμενες από τρίτους πραγματικότητες επί του κυπριακού εδάφους. Αυτή η θέση θα πολεμηθεί και πάλι ποικιλοτρόπως, και καλώ τους Αμμοχωστιανούς να με στηρίξουν δυναμικά σε ένα έργο που είναι ήδη δύσκολο, αλλά σημαντικό και αναγκαίο.


Οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, φαίνεται ότι εργάζονται σοβαρά και αποτελεσματικά. Όλοι εμείς που αποζητούμε την λύση με συναίνεση και φιλία θα χρειαστεί να τους στηρίξουμε στις δύσκολες αυτές διαπραγματεύσεις. Την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη μπορεί να δώσει μια συνεργασία μεταξύ των ενωμένων μεταξύ τους Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Με καλές σχέσεις συνεργασίας, η Επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί την ιδανική περιοχή ώστε να ανθίσει ξανά η συνεργασία όλων των Κυπρίων, με σεβασμό προς την ιστορία και τις καταβολές του άλλου, και αποτελεί ένα ορθό πολιτικό μήνυμα προς τα έξω.


Επιδιώκω, με την βοήθεια όλων, να συνθέσουμε σταδιακά έναν πλήρη Δήμο και να ενδυναμώσουμε τις λειτουργίες του, κτίζοντας ταυτόχρονα μαζί την Αμμόχωστο του 21ου αιώνα. Η αποστολή μας, φίλοι, πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε τα όσα σπουδαία έχουν επιτύχει έως τώρα οι κάτοικοι της Αμμοχώστου διαμέσου των αιώνων. Αυτό δεν είναι έργο ζωής: είναι έργο ζωών! Μπορεί όμως να ξεκινήσει να γίνεται με αξιώσεις, μόλις επιτύχουμε να κτίσουμε θεμέλια αγάπης και συνεργασίας. Ο κατάλληλος υποψήφιος σε μια μεικτή πόλη, την οποία διοικούν συνταγματικά δύο Δήμαρχοι, οφείλει να έχει κτίσει από χρόνια και με συνέπεια μια άριστη σχέση με τους Τουρκοκυπρίους και να χαίρει της εμπιστοσύνης τους. Διαθέτω αυτό το προσόν, με πλούσιο και σταθερό έργο συνεργασίας, που αποτελεί ήδη κεφάλαιο για τους Αμμοχωστιανούς. Η παρουσία μου είναι γνωστή σε πολλές κοινές δραστηριότητες, οι οποίες θα στηριχτούν και θα αξιοποιηθούν.


Στην προσπάθειά μου να αντιληφθώ λεπτομερώς τις απαιτήσεις των Αμμοχωστιανών και πώς αυτές μπορούν να στηριχθούν ακόμη καλύτερα από τον μελλοντικό Δήμο Αμμοχώστου, έτυχα της εμπιστοσύνης ενός αριθμού συμπολιτών και οργανωμένων συνόλων, οι οποίοι με παρότρυναν να εξετάσω το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας για την Δημαρχία της Αμμοχώστου. Σεβόμενος την εμπιστοσύνη αυτή, η οποία κτίστηκε με έργο και συνέπεια, σκοπεύω να εξαντλήσω την εκλογική διαδικασία ψηλώνοντας τον πήχυ των απαιτήσεων, με αξιοπρέπεια, είτε εκλεγώ, είτε όχι. Επιδιώκω την συνεργασία όλων των πολιτικών χώρων. Ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα των Αμμοχωστιανών, εφόσον μέσα σε μια ομάδα η διαδικασία της επιλογής ενός άλλου παρόντος και μέλλοντος γίνεται δημιουργικότερη, ενώ όλοι οι ευγενείς στόχοι γίνονται ευκολότερα πραγματοποιήσιμοι. Έχω αποδείξει διαχρονικά ότι μπορώ να σεβαστώ τα δικαιώματα όλων και ότι εκ φύσεως επιδιώκω την συνεργασία. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ο κάθε ένας μας θα πρέπει να σταθεί επάξια μπροστά του.


Εάν οι συμφωνίες καταλήξουν θετικά, το έργο της αναδόμησης θα είναι μοναδικό σε πρόκληση και πολυπλοκότητα, και απαιτεί ικανότητες τις οποίες θεωρώ ότι διαθέτω. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η διατήρηση του ακμαίου ηθικού των Βαρωσιωτών και η διατήρηση μιας καθαρής και αδιάκοπης πορείας θα αποτελέσουν εξίσου μεγάλη πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση, υπόσχομαι να σηκώσω επάξια τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σας, σεβόμενος όλες τις απόψεις και επιδιώκοντας με μόχθο τον διάλογο και την κοινή δράση, τόσο πριν όσο και μετά την επιστροφή μας. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ στενά με τις πολλές πρωτοβουλίες και ομάδες εθελοντών που διαθέτουμε, καθώς και με κάθε πολίτη που ωθείται από ανθρωπιά και από αγάπη για την πόλη του.


Επιθυμώ κλείνωντας να εκφράσω τον σεβασμό μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, και ειδικότερα στον Δήμαρχο μας, κ. Αλέξη Γαλανό, για το έργο που επιτέλεσαν με μόχθο και αξιοπρέπεια. Ο σεβασμός είναι βαθύς και αυτονόητος προς έναν άνθρωπο με αναγνωρισμένη πείρα και διεθνές κύρος, που δούλεψε σκληρά για την πόλη του. Ζητώ από τον κ. Αλέξη Γαλανό την στήριξή του, με σκοπό η κοινή προσπάθεια να μας βρει όλους μαζί, με τις γνώσεις και το έργο του ίδιου να αξιοποιούνται πλήρως. Η κούραση που επέφερε η κατοχή δεκαετιών είναι εμφανής σε όλους, και η ανανέωση και η συλλογικότητα είναι αναγκαίες προϋποθέσεις στη σκυταλοδρομία της επιστροφής. Του υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να βαδίσουμε ξανά στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο. Για να συμβεί αυτό, θα απαιτηθεί όλη η πείρα και όλος ο δυναμισμός που διαθέτουν οι συμπολίτες μας και ζητώ από τον ίδιο, σε περίπτωση λύσης, να μας οδηγήσει άξια στην Πόλη για την οποία ανάλωσε τόσα πολλά δημιουργικά χρόνια. Σας καλώ να εργαστούμε μαζί. Ζητώ να προκρίνετε την υποψηφιότητά μου, με την προσδοκία, μέσα από στενή και αδιάκοπη συνεργασία, να ευτυχίσουμε να κερδίσουμε την επιστροφή μας και να ξανακτίσουμε σταδιακά την πόλη μας και την ζωή μας.


Σας ευχαριστώ,


Ανδρέας Λόρδος.